Aira kehottaa ottamaan vanhuuden haltuun

Aira Samulin on rakennuttanut itselleen vanhuuden kodin Hyrsylän Mutkaan. Taloa tehdessä on otettu huomioon monia eri seikkoja, jotka tekevät omassa kodissa asumisen mahdolliseksi mahdollisimman pitkään.

– Tämä on rakennettu niin, että täällä voi ihminen asua lopun elämäänsä niin halutessaan, ja kukapa ei haluaisi omassa kodissaan loppuelämäänsä viettää, Samulin kertoo.

Talossa on otettu huomioon se, että siellä on helppo liikkua. Lattialla ei ole kynnyksiä, eikä esimerkiksi portaita. Pistorasiat on myös aseteltu niin, että ne ovat kädenkorkeudella, eivätkä lattian rajassa, jonne on hankalaa kumartua.

– Mä olen ajatellut tässä vanhuuden kodissa juuri sellaisia asioita, jotka kannattaisi ottaa jo huomioon silloin, kun on siinä iässä, että voisi ottaa haltuun vanhuutensa ja miettiä, että miten se olisi sen arvoista minkä jokainen ihminen on ansainnut.

Aira kertoo virkeän mielensä salaisuudeksi tanssin ja riittävän yöunen saannin.

– Mulle usein nuoret tulee sanomaan, että voi kunpa mä olisin tuollainen sun ikäisenä, johon mä kysyn, että nukutko sä tarpeeksi. Mä en oo kyllä nuorilta varsinkaan myöntävää vastausta saanut koskaan. Kyllähän kaikki sen tietää, että jos on huonosi nukuttu yö takana, niin silloin ei päivällä suju asiat niin hyvin. Mä nukun vähintään kahdeksan tuntia ja joskus enemmänkin ja päivisin otan vielä pienet nokoset.

Vanhuus tulee Airan mukaan nopeasti ja se on ajanjaksona ihmisen elämässä kuitenkin aika pitkä, jonka vuoksi siihen liittyvät asiat kannattaisi noteerata kodissaan jo varhain. Airalla on kodissaan tavallisen sängyn lisäksi moottorisänky, jonka ominaisuudet edesauttavat omatoimisuutta ja helpottavat hoitajien työtä.

– Tämä on sitä varten, että sitten kun on jo toisen hoivattavana, niin tästä on helppo itsekin siirtyä alas pyörätuoliin, kun nämä kaiteet saa alas ja sängyn saa kaukosäätimellä nostettua istuma-asentoon, Samulin näyttää.

Aira Samulin joutui pikkutyttönä lähteä Karjalan Hyrsylän kodistaan. Hyrsylän Mutkan vanhuudenkoti on rakennettu Airan synnyinseudun ihmisten muistoksi ja se henkii paljon sen ajan historiaa.

– Kun tämä Hyrsylän kylä löytyi, joka on ollut jo 1500-luvulla, niin mä halusin rakentaa tänne tuhat vuotta vanhaa rakennuskulttuuria olevan hirsilinnan. Joo, tulipahan rakennettua!

Aira Samulin esittelee kotiaan jaksossa 7. Jakson voit katsoa TÄÄLTÄ.

 

Teksti: Annukka H.

29/04/2013