Oku Luukkaisen unitulokset

Kauden ensimmäisessä jaksossa radiojuontaja Oku Luukkaisen sänkyyn laitettiin mittalaite, joka tunnistaa pulssin sekä sydän- ja hengitysfilmin. Niitä hyväksi käyttämällä kone laskee minkälaista unta Luukkainen todellisuudessa nukkuu. Kauden toisessa jaksossa Luukkainen vieraili Vesa Tuomisen luona ja kuuli tuloksensa.

– Ekana yönä ei ole ollut syvää unta lainkaan vaan ainoastaan unen näkemisjaksoja. Uni on ollut aika pinnallista kokonaisuudessaan. Toinen yö on selkeästi parempi, Tuominen aloittaa analysoinnin.

Mittalaite laskee sekä syvän unen että unen näkemisen määrää. Mittalaite erottelee nämä kahdella eri värillä. Sininen vaihe on syvän unen vaihe, joka antaa ihmiselle fyysistä voimaa. Punainen vaihe kertoo unen näkemisestä, joka vaikuttaa psyykkiseen kestävyyteen.

– Aina, kun täällä on tällainen vihreä piikki, sä olet kääntynyt ja uni on katkennut. Tämä viittaa siihen, että sängyn tulisi tukea sun vartaloa enemmän. Unesta tulee sen takia levotonta, koska eri puolelta kehoa tulee viestejä että käänny, veri ei kierrä tai paikat on jännityksessä, Tuominen kertoo.

Tulosten lisäksi Tuominen teki Luukkaiselle uniklab mittauksen. Uniklab mittaa kehon patjaan kohdistamaa pintapainetta. Luukkaisen mittaus osoitti, että hän nukkuu liian korkeilla tyynyillä eikä vartaloa saada tuettua tarpeeksi. Luukkainen nukkuu myös yleensä käsi pään alla, joka aiheuttaa sen, että selkäranka on vinossa.

Yksi ratkaisu Luukkaisen uniongelmiin on oikeanlainen tyyny. Tuominen antoi Luukkaiselle mukaan astrotyynyn, jonka muotoilu tukee hyvin niskaa ja korkeutta säädetään säätöpalan avulla. Astrotyynyn myötä käsi ei enää mene pään alle, jolloin selkäranka pysyy suorana ja olkapäälle ei tule painetta.

Katso mitä muuta Oku Luukkaisen unituloksista selvisi kauden 2. jaksosta.

Jakso nähtävillä Ruutu.fi:ssä 23.3.2014 saakka. Televisiouusinnat: Liv 14.3.2014 ja Jim 15.3.2014.

09/03/2014