Pakurikääpäteen valmistaminen

1) Hae metsästä pakurikääpä omista metsistäsi tai metsänomistajan luvalla (pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin). Kääpää ei käytännössä voi sekoittaa mihinkään muuhun kääpään, eikä Suomen lajistossa ole myrkyllisiä kääpiä. Hiilenmustan pakurikäävän tunnistamiseen voi käyttää halutessaan apuna Googlen kuvahakua (hae ”pakurikääpä” tai ”Inonotus obliquus”).

2) Pilko kokonainen kääpä pieniksi paloiksi (esim. 5×5 cm) käyttäen kirvestä, vesuria, puukkoa, sahaa tmv. Kuivaa kääpiä tämän jälkeen auringossa, kasvikuivurissa, saunassa tai uunissa matalassa lämpötilassa (45-50 astetta) 24-48 tuntia. Auringossa kääpä kuivuu yleensä kaikkein nopeiten hyvän ilmanvaihdon johdosta. Varmistu, että käävän palaset ovat rutikuivia. Ainut virhe, jonka pakurin käsittelyssä voi tehdä, on yleensä liian lyhyt kuivaaminen. Kääpien sisälle jää helposti kosteutta, vaikka palaset tuntuvat pinnalta kuivilta. Jos palaset säilötään, niin että sisällä on vielä kosteutta, saattaa pintaan ilmestyä ajan kanssa hometta, mikä pilaa arvokkaan raaka-aineen. Hyvin kuivattu ja säilötty pakuri säilyy hyvänä vuosia.

3) Jos et halua tai kykene keräämään pakurikääpää itse, löytyy jauhettua, rouhittua ja uutettua pakurikääpää helposti kaikista luontaistuote- ja ekokaupoista kautta maan.

4) Keitä pakurikäävän palasia, jauhetta tai rouhetta saadaksesi aikaan tumman, kahvimaisen värin. Nyrkkisääntönä 1 rkl pakurikääpäjauhetta / litra vettä. Huomioi, että käävästä voi keittää teetä niin pitkään kun tummaa väriä irtoaa. Pakurikääpä ei ole kertakäyttötavaraa, vaan yhdestä lusikallisesta jauhetta tai rouhetta keittää tyypillisesti 4-5 litraa valmista teetä. Älä siis heitä arvokasta raaka-ainetta pois liian aikaisin! Kattilan pohjalle jäävän sakan voi halutessaan syödä, mutta tyypillisesti se siivilöidään pois metallisiivilällä, kun teetä kaadetaan kuppeihin.

5) Keittoaika teelle voi vaihdella 15 minuutista useisiin tunteihin, riippuen kuinka tummaa teetä haluat keittää. Tummassa juomassa on luonnollisesti enemmän tehoaineita ja makua mukana.

6) Nauti pakurikääpäteetä sellaisenaan 2-4 kuppia päivässä tai hyödynnä pakuriteetä keittojen, pirtelöiden tai esimerkiksi kahvin pohjanesteenä.

7) Pakurikäävän vaikuttavista ainesosista ja ominaisuuksista voi opiskella helposti lisää Googlen kautta tai Pakurikääpä-nimisestä kirjasta. Pääsääntöisesti pakurikääpäteetä on käytetty satojen vuosien ajan varsinkin Venäjällä tulehdusten rauhoittamiseen, ihon kunnon kohentamiseen ja immuniteetin vahvistamiseen. Pakurikääpä on tullut viime vuosina maailmanlaajuisesti tunnetuksi myös perinteisenä syöpälääkkeenä, joka on noussut uudelleen ihmisten tietoisuuteen sen helpon käyttötavan johdosta.

 

Resepti: Jaakko Halmetoja

06/05/2013