Unen haasteet purjehdusmatkalla

Kari ”Ruffe” Nurmi on lähdössä purjehtimaan pohjoisnavan tuntumaan Huippuvuorille. Purjehdus edestakaisin kestää noin 3 kuukautta. Nukkumisolosuhteet purjeveneessä ovat haasteelliset sekä tilan, että ajan suhteen, koska miehistöstä kukin pääsee vuorollaan nukkumaan.

– Yksi jännä juttuhan pohjoisnavalla purjehtiessa on myös valon kannalta se, että siellä ei aurinko laske ollenkaan. Yö ja päivä tulee näyttämään parin kuukauden ajan ihan samalta. Veneessä nukkuminen on muutenkin vaikeaa ja siellä nukutaan tietyissä rytmeissä vahtivuoroissa. Valo saattaa aiheuttaa meille sitten sitä, että uni ei tulekaan silloin kun saisi luvan nukkua, Nurmi kertoo.

Uniasiantuntijamme Vesa Tuominen lähti Nurmen purjeveneelle katsomaan, josko hänellä on antaa hyviä vinkkejä matkalle jaksamisen suhteen.

Tuominen huomaa heti, että veneen patjat eivät hengitä.

– Siksihän nää veneiden alkuperäisten patjojen pohjakankaat on aina mustia, ettei näissä näy niin helposti sitten ne mustat homepilkut, Tuominen naurahtaa.

Kari Nurmen veneen kaikki patjat uusitaan hengittävämmistä materiaaleista ja muihinkin tekstiileihin kiinnitetään huomiota.

– Kaikki veneessä käytettävät tekstiilit pitäis olla näitä IMO hyväksyttyjä, eli niistä pitää löytyä pesulapusta ruorin merkki. Jos pursiseuran katsastusmies on oikein ilkeellä päällä, se voi alkaa näitäkin tarkastaa, joten ne on hyvä olla kunnossa, Tuominen selventää.

Katso jaksosta 16, mitä muita neuvoja uniasiantuntijamme antaa Kari Nurmelle hänen seikkailuaan varten.

08/09/2013