Säännöllinen joogaaminen auttaa parantamaan nukkumista. Jooga tukee palautumista, lievittää stressiä, avaa kehon jumeja ja opettaa rentoutumaan. Mielen hallinnan ja keskittymiskyvyn parantumisen ansiosta yöllä herääminen ei enää tunnu niin ahdistavalta. Joogitin perustaja Henna Haapanen tietää itsekin, miten hyvää jooga voi tehdä stressaantuneelle mielelle.
Joogit-palvelun perustaja Henna Haapanen on itse hyvä lähettiläs joogaamisen hyvää tekeville vaikutuksille.
”Nyt 37-vuotiaana olen monin verroin terveempi, elinvoimaisempi, liikkuvampi ja stressittömämpi kuin 10 vuotta sitten. Joogan aloittamisen myötä niska-hartia-kivut, migreeni ja krooninen stressi ovat historiaa”, Henna kertoo.
Keskellä koronaa syntyi idea
Hän perusti Joogitin neljä vuotta sitten silloisen kumppaninsa kanssa, kun korona mullisti normaalin elämän ja myös lopetti copywriterin ja freelance-sisällöntuottajan työt. Koronapandemia osoittautuikin yllättäen onnenpotkuksi.
”Olin harrastanut joogaa ja sivutoimisesti opettanut sitä jo vuosia, mutta liikkuvainen elämäntapani sopi huonosti joogasalien tuntikalentereihin. Suomenkielistä online-joogaa ei tuolloin ollut juurikaan tarjolla. Kun sitten pandemia sulki myös joogasalit ja liikuntakeskukset, ajattelin, että nyt tai ei koskaan”. Henna muistelee.
Joogitissa oli perustamishetkellä 15 opetusvideota. Nyt niitä on yli 400 viideltä eri valmentajalta, ja lisäksi valmiiksi paketoituja joogakursseja ja treeniohjelmia. Asiakkaat ovat iältään 20–85-vuotiaita. Heidän käytössään on videoiden lisäksi laaja tietopankki joogan monista lajeista ja vaikutuksista. Harjoitusten pituus vaihtelee 5–75 minuuttiin, ja tarjolla on niin lempeää rauhoittelujoogaa kuin juoksijan joogaa, kasvojoogaa ja raskausjoogaa – sekä paljon muuta.
Joogitin jäsenyyden voi hankkia lyhimmillään kuukaudeksi, ja jakso päättyy sovitusti ilman ennakkoveloituksia, ellei ole valinnut automaattista maksamista. Joustava hinnoittelu sopii siten myös niille joogaajille, jotka välillä pitävät taukoa. Ilmainen seitsemän päivän kokeilujakso antaa maistiaiset tarjonnasta.
Näin se vaikuttaa
”Vaikka vain kymmenen minuuttia päivittäin riittää – siitä on helppo aloittaa. Esimerkiksi aamulla lempeästi faskioita eli lihaskalvoja avaavat liikkeet tekevät todella hyvää. Dynaamisen liikkeen avulla faskiat nesteytyvät, liikkuvuus lisääntyy ja aamun tahmeus on tiessään”, Henna vakuuttaa.
Monet kertovat saaneensa joogan avulla apua unettomuuteen. Säännöllinen joogaaminen vaikuttaakin kehoon ja mieleen monin eri tavoin. Ennen kaikkea jooga auttaa palautumaan päivän aikana, ja se vähentää riskiä olla ylikierroksilla illalla nukkumaan käydessä.
”Joogan harjoittamisessa on monta sellaista elementtiä, jotka tukevat palautumista. Jooga siirtää autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston painopistettä sympaattisesta parasympaattisen, jolloin rentous lisääntyy ja suorittaminen vähenee”, Henna sanoo.
Sympaattinen hermosto nostaa vireystilaa ja saa elimistön toimimaan aktiivisesti, parasympaattinen hermosto puolestaan rauhoittaa automaattisia toimintoja ja saa elimistön lepäämään. Ne ovat kuin kehon kaasu ja jarru.
Jooga vaikuttaa parasympaattiseen hermostoon montaa eri reittiä. Yksi niistä on hengitys, joka on aina osa joogan harjoittamista. Toiseksi liikkeet avaavat kehon jumituksia, jolloin esimerkiksi syvä hengitys tehostuu ja lihakset ja lihaskalvot liikkuvat paremmin.
Kolmanneksi jooga tehostaa interoseptiota eli kehoaistia, ja sen myötä kehon ja mielen yhteyttä: kun pystyy siirtämään huomion kehon havainnointiin ja rentouttamaan sitä tietoisesti, nukahtaminen helpottuu. Säännöllinen joogaaminen auttaa myös harjoittamaan keskittymistä ja hallitsemaan mieltä – silloin voi paremmin valita, mihin kiinnittää huomionsa. Päässä kehää kiertävät ajatukset saa näin helpommin poikki.
”Joogamatolla oppii siirtämään ajatukset pois arjen huolista ja keskittymään kehoon ja hengitykseen. Se on arvokasta taito, jota voi käyttää missä vain, ja sitä pitäisi opettaa koulussa ja lääkärin vastaanotolla!” Henna sanoo.
Jos mielen tietoisuustaitojen opetteleminen tuntuu hankalalta, joogan fyysisyys voi olla avuksi. Liikkeen avulla on helpompi keskittyä kehoon ja hengitykseen. Silloin mielikin rauhoittuu.
Stressi vie helposti unet
Henna Haapanen tietää myös omasta kokemuksestaan, miten stressi voi pilata unet.
”Olen herkkä stressille, ja herkkä nukkuja muutenkin. Univaikeudet ovat siis tuttuja myös minulle, ja kuulen niistä jatkuvasti myös asiakkailta. Jokaisen elämässä tulee vaiheita, jolloin uni häiriintyy, ja se on luonnollista. Itselleen pitää siis olla armollinen: aina ei uni tule, vaikka tekisi mitä”, Henna sanoo.
Hän haluaa olla mukana tuomassa joogan hyötyjä arkeen ja auttamassa suomalaisia nukkumaan paremmin.
”Ihan jokainen voi joogata. Ei tarvitse olla nuori ja notkea, ja lyhyistäkin joogahetkistä on hyötyä!”
Lue lisää täältä.
Comments