top of page
Writer's pictureLeeni Peltonen

Liika valo voi saada kiloja kertymään

Kesällä – myös sen viimeisellä kolmanneksella - kannattaa pitää huolta hyvästä päivärytmistä ja säännöllisestä ruokailusta. Kesän valoisuus saattaa sekoittaa sisäisen kellomme ja siitä voi olla pitempiaikaista harmia. Monelle tulee yllätyksenä, että ylenmääräinen valo voi olla syynä kesäkilojen kertymiseen.



Elimistössämme on biologinen kellosysteemi, joka ohjelmoi kehon vuorokausirytmiä, eli vireyttä, valveilla oloa ja unta. Sisäistä kelloa säätelee valon määrä ja myös jokaisen oma päivärytmi ja elämäntavat. Pohjolassa sisäinen kellomme voi helposti mennä vähän sekaisin, kun valon määrä vaihtelee todella paljon vuodenaikojen mukaan. Kun valoa riittää kesällä pitkään illalla, sisäinen kellomme voi alkaa jätättää, nukkumaanmeno venyy eikä uni tulekaan. Lepo jää helposti liian lyhyeksi, paitsi lomalla, jolloin voi nukkua aamulla pitkään. Kovin paljon ei kuitenkaan kannata omaa vuorokausirytmiään muuttaa kesälomalla, sillä se vaikuttaa hyvinvointiimme.


Ruokarytmi vaikuttaa sisäisen kellon tarkkuuteen

Ruokarytmi on valon lisäksi tärkeä biologisen kellosysteemin tahdittaja. Niinpä on hyvä, jos päivärytmi aterioineen toistuu suurin piirtein samanlaisena kaikkina vuodenaikoina. Sisäisen kellon epätahtiin liittyy nimittäin ikävä piirre, nälän tunteen lisääntyminen. Jos yöuni jää kovin lyhyeksi, se vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan. Kylläisyyshormonia erittyy liian vähän, ja se saa meidät syömään enemmän, mahdollisesti yli tarpeen. Harmillisesti ruokahalu kasvaa varsinkin myöhään illalla. Säännölliset ateriat siis ehkäisevät lihomista kahdella tavalla. Säännöllinen ruokarytmi auttaa sisäistä kelloa pysymään tahdissa, ja edistää siten normaalia aineenvaihduntaa. Kunnon ateriat puolestaan pitävät yllä kylläisyyttä koko päivän.


3–5 ruokailua päivässä

Hyvään ruokarytmiin kuuluu aikuisella aamiainen, lounas ja päivällinen. Päiväkahvi maistuu suomalaisille yleensä lounaan ja päivällisen välissä ja silloin voi tarvittaessa ottaa välipalaa. Jos työpäivän jälkeen vaikka pyöräilee kotiin tai menee kuntosalille, tarvitaan kunnon välipala, ettei puhti lopu kesken kaiken. Lapsiperheissä päivällistä nautitaan yleensä melko aikaisin, 17–18 aikaan. Kasvuikäiset lapset tarvitsevat vielä iltapalaakin ennen nukkumaan menoa. Pieni rauhoittava iltapala voi olla tarpeen myös aikuisille päivällisen tukevuudesta ja ajankohdasta riippuen.

Soili Soisalo, tietokirjailija, ravitsemusasiantuntija


195 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page