Mikä ihana tunne: vajota iltapäivänokosille torkkupeiton alle. Onko päiväunista hyötyä vai haittaa? Entä millaisia ovat kuuluisat avainunet?
Päiväunilla voi tasata univajetta, jos edellisenä yönä uni on jäänyt liian lyhyeksi. Pikkulapsilla päiväunet kuuluvat pitkään normaaliin unirytmiin, mutta myös aikuisen vireystila notkahtaa luontaisesti iltapäivällä. Iltapäivän väsymystä lisää, jos syö runsaasti hiilihydraatteja sisältävän lounaan.
Toiset eivät pysty nukkumaan päivällä, vaikka väsyttäisi kuinka paljon. Toisille taas päiväunet tulevat luonnostaan. Päiväunet ovat myös kulttuurinen ilmiö: kuumien maiden siesta on perinteisesti kuulunut sellaiseen elämänrytmiin, jossa päivän kuumimpana aikana ei välttämättä työskennellä, mutta työpäivää jatketaan alkuillasta. Myös päivällinen syödään usein vasta sitten, kun pahin kuumuus on hellittänyt.
Oppimiselle hyödyksi
Unen eri vaiheiden tiedetään olevan monin tavoin hyödyksi. Voiko päiväunia käyttää oppimisen ja muistiinpainamisen apuna?
Kyllä voi. Päiväunien on havaittu parantavan opitun aineksen mieleen painamista. Toisaalta päiväunilla on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia myös niiden jälkeen tapahtuvaan opiskeluun. Oppimistulokset paranevat molemmissa tapauksissa. Päivätorkuista on siis hyötyä sekä ennen että jälkeen aktiivisen aivotoiminnan kannalta.
Siksi on oikeastaan sääli, että meillä päiväunet loppuvat viimeistään kouluikään tultaessa. Ei välttämättä olisi haitaksi, jos pienet koululaisetkin voisivat vielä torkahtaa hetken tai ainakin rauhoittua makailemalla mukavilla patjoilla kirjaa lueskellen.
Ajoissa lyhyet nokoset
Päiväunien nukkuminen ei ole kuitenkaan täysin vaaratonta. Illalla nukahtaminen edellyttää unipainetta eli tarvetta nukkua. Jos nukkuu liian pitkiä päiväunia, ne vähentävät unipainetta. Jos illalla uni ei tule, voi sängyssä joutua kieriskelemään pitkään. Kun yöuni jää liian lyhyeksi, seuraavana päivänä väsyttää taas – ja iltapäivätorkut voivat venähtää pitkiksi.
Tällaiseen kierteeseen ei kannata päästää itseään. Jos päiväunia haluaa nukkua taitavasti, muista nämä säännöt:
Nuku päivätorkut riittävän aikaisin, yleensä hyvä aika on ennen kello 15:ta.
Nuku korkeintaan puoli tuntia. Tällöin et vielä pääse syvän unen vaiheeseen, josta herääminen on hankalaa.
Laita kello soimaan lyhyillekin torkuille, sillä ne venähtävät helposti.
Jos päiväunet haittaavat nukahtamista illalla, lyhennä ja aikaista torkkuja entisestään tai luovu niistä kokonaan.
Mitä ovat avainunet?
Jopa muutaman minuutin – joskus jopa muutaman sekunnin – mittaiset minitorkut auttavat pääsemään pahimman väsymyshuipu ylitse. Jotkut kutsuvat niitä avainuniksi. Tee näin:
Istu mukavaan nojatuoliin, jossa saat sopivan torkahdusasennon.
Ota käteesi avainnippu.
Kun avaimet kolahtavat lattiaan, heräät virkeämpänä – avainunet ovat tehneet tehtävänsä.
Comments