Kokenut unilääkäri Henri Tuomilehto on kirjoittanut uuden kirjan, joka antaa paljon hyviä neuvoja ja ymmärtää myös unettomia.
Henri Tuomilehto tunnetaan pitkän linjan unilääkärinä, joka on ehtinyt urallaan auttaa monia unihäiriöistä, etenkin uniapneasta kärsiviä potilaita. Vielä kymmenkunta vuotta sitten hänen kommenteistaan paistoi toisinaan näkemys, että nukkuminen onnistuu, kun vain päättää niin. Se ei välttämättä lohduttanut unetonta, joka oikeasti yritti kaikin voimin nukkua paremmin.
Tuomilehdon uusi kirja on ymmärtäväisempi myös unettomia ja herkkäunisia kohtaan.
”Unilääkärinä yleinen viestini on, että nukkukaa enemmän. Tämä viesti on osoitettu erityisesti heille, jotka vapaaehtoisesti nukkuvat 5–6 tuntia. Ei niille, jotka eivät pysty nukkumaan enemmän. Muistutan myös, että määrä ei korvaa laatua. Herkkäunisilla uni ei kestä, joten seitsemän tuntia unta voi tuottaa heille parempaa virkeyttä kuin väkisin yritetty yhdeksän tuntia. Unen ja nukkumisen parantamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota pieniin etappeihin. Ne saattavat jäädä huomaamatta isoa palkintoa odottaessa.”
Hän kertoo myös, että joutuu itse iltavirkkuna pohtimaan omaa nukkumisrytmiään ja kamppailemaan luontaista taipumustaan eli yömyöhään kukkumista vastaan. ”Olen tunnistanut itseni nukkujana ja tunnustanut rehellisesti olleeni rytmitön iltavirkku. Sen vuoksi käytän aikaa arkeni miettimiseen ja organisointiin.”
Viiden T:n metodi
Tuomilehto esittelee kirjassaan 5T-univalmennusmetodin, jonka viisi t-kirjainta tulevat sanoista tiedostaminen, tunnistaminen, tunnustaminen, tavoitteleminen ja tekeminen. Näiden askelten kautta hän vakuuttaa, että nukkuminen onnistuu.
Tuomilehdolla on laaja perspektiivi, sillä nukkumiseen vaikuttavat yhtä hyvin digitalisaatio ja etätyö kuin epäterveellinen ruokavalio. Moneen asiaan voimme myös itse vaikuttaa, vaikka se ei aina ole helppoa. Tuomilehto haastaa pohtimaan omaa ajankäyttöään ja elämäntapojaan ja kertoo myös eläviä – ja kannustavia – esimerkkejä muutoksista, joilla uni on saatu paranemaan. Hän muistuttaa myös pitkäjänteisyydestä, sillä uneen ei vaikuteta hetkellisillä toimenpiteillä.
Tuomilehdon kirja on kaiken kaikkiaan ajan tasalla oleva tukeva tietopaketti unesta. Kun sen lukee avoimella mielellä, saa varmasti uutta pohdittavaa oman unen parantamiseksi.
Hänen asenteensa on kannustava: on tärkeää nähdä positiiviset asiat, joita jokaisen nukkumisesta löytyy. Itseluottamuksen palautus on tärkeä osa hoitoa. Vaikka olo olisi toivoton, aina on toivoa saada unihäiriö hallintaan ja nukkuminen kuntoon.
Comments